Pravé valašské frgály: Hruškové, tvarohové i s makovou náplní

Valašské frgály. Obrovské, tence vyválené kulaté koláče s bohatou a voňavou náplní, někdy téměř dvakrát tak vysokou jako podkladové těsto – tím nemůže být nic jiného, než typická pochoutka z Valašska, kde se jím také říká pecáky nebo prostě jen koláče.

Nestává se mi často, aby se mi ve chvílích, kdy sestavuji recepty na různé pochoutky, sbíhaly neustále sliny. U receptu na pravé valašské frgály, tomu tak je. Pojďme se tedy ponořit do tajů této kulinářské dobroty.

Slibuji, že budete mile překvapeni. Jednoduchostí receptu a výslednou lahodnou chutí valašského frgálu.

Co budeme na těsto potřebovat:

500 g polohrubé mouky
75 g moučkového cukru
35 g droždí
250 ml teplého mléka
125 g másla
2 žloutky
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
vejce na potření

Vezmeme si k ruce větší mísu a nasypeme do ní odměřené množství (500 g) mouky. Do jejího středu uděláme důlek a do něho dámě 2 lžíce cukru krupice, rozdrobíme droždí a zalijeme teplým (ne však horkým) mlékem. Necháme tak vzejít kvásek. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přidáme do mísy i ostatní ingredience (2 žloutky, 125 g na kousky nakrájeného másla, špetku soli, citrónovou kůru, 75 g moučkového cukru).

Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Na správně uhněteném těstě, se začnou dělat puchýřky, a to je ten pravý čas dát těsto na teplé místo kynout (pomůžeme si malým „zlepšovákem“ a to tak, že postavíme mísu do nádoby s teplou vodou, případně na 2 minutky zahřejeme troubu (vypneme jí) a těsto do ní dáme kynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s těstem někam na teplé místečko na podlaze. Mísu máme vždy zakrytou utěrkou.

Tajemství dokonalého frgálu spočívá v jeho kynutí

Nyní přichází klíčový okamžik. Těsto na valašské frgály necháme kynout a po 15 minutách ho prohněteme, opět necháme kynout a opět po 15 minutách prohněteme, dáme kynout a do třetice všeho nejlepšího těstíčko znovu prohněteme a necháme ještě 15 minut kynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 4 stejné části (rozdělené části necháme stále v míse kynout a odebíráme je postupně po sobě, jak tvoříme frgál).

Na pečící papír si dáme první vykynutý bochánek a vytváříme kolo pouze tím, že těsto roztahujeme prsty do velikosti cca 26 až 30 cm, půjde nám to lépe, když těsto i s pečícím papírem otáčíme kolem dokola a hranou ruky, vytvoříme vyšší okraje (aby nám náplň nevytekla), které následně pomažeme rozšlehaným vajíčkem.

Nyní je ten správný čas na náplň do frgálů, se kterou si můžeme pohrát podle vlastní fantazie. Na frgál se například hodí náplň tvarohová, maková, hrušková, třešňová.

Náplň posypeme bohatě žmolenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C do zezlátnutí okrajů. Pokud pečeme v horkovzdušné troubě, je zapotřebí nastavit vždy teplotu o 20 °C nižší.

Jakmile jsou okraje zezlátlé, valašský frgál je hotový a blížíme se do finále. Teď už stačí jen okraje potřít rozpuštěným máslem s rumem a celý frgál touto směsí pokropit.


Maková nádivka

150 g mletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžíce povidel
1 lžíce rumu
krupicový cukr podle chuti
150 ml mléka
1 lžíce medu
dáme do hrnce a minutku, dvě povaříme

Tvarohová nádivka

2 měkké tvarohy v alobalu 2×250 g
2 žloutky
1 vanilkový cukr
pár kapek vanilkového aroma
moučkový cukr podle chuti
2 lžíce vanilkového pudinku
případně mléko na zředění

Povidla švestková

440 g povidel
1-2 lžíce rumu
cca 35 g nastrouhaného perníku, pokud jsou povidla řídká

Hrušková náplň ze sušených hrušek

Sušené hrušky namočíme, povaříme a jemně pomeleme. Vývar z hrušek si necháme připravený stranou, později jej smícháme s pomletými hruškami.
Nachystáme trochu jíšky z polohrubé mouky a oleje (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova).
Připravenou jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3) – švestková povidla přidáváme hlavně kvůli tmavší barvě náplně.
Pokud jsou švestková povidla příliš tuhá, ohřejeme je předtím v kastrůlku, aby se pak dobře s hruškovým základem spojily.
Hrušková náplň z čerstvých hrušek

Hrušky nastrouháme a 5 minut povaříme. Po 5 minutách přidáme cukr, trochu citrónu a želírfixu. Za stálého míchání, povaříme dalších 5 minut. Necháme vychladnout

Dobrou chuť!

http://www.hobbys.cz/recepty/prave-valasske-frgaly-hruskove-tvarohove-i-s-makovou-naplni/#.WV4LHYjyjIU

 

Kategorie - Tagy

Fotografie

Další zajímavosti

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první.

Další zajímavé události

Kalendář akcí

Zajímavé události