Tisíce květů černého bezu zdobí moravskou krajinu. Tato rostlina však není pouze pro parádu, jdou z ní udělat lahodné sirupy, medy, limonády i vína. Lidé černý bez aktivně vyhledávají také pro obsah zdravých látek a vitamínů.

Květy černého bezu obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, v plodech najdeme vitamíny C, B a karoteny. Květy můžeme zpracovávat za čerstva i po usušení.

NÁŠ TIP: Už jste vyzkoušeli bezové palačinky? Postup je opravdu jednoduchý. Připravte si klasické palačinkové těsto a nasbírané květy pořádně opláchněte. Palačinky můžete následně zpracovat dvěma způsoby – hlavu tvořenou květy namočíte do těsta a dáte smažit (dlouhé stonky po dosmažení odstřihnete), nebo květy rovnou zbavte dlouhých stonků a vmíchejte do připraveného těsta.